top of page

Riskli Gebelikler Konusunda Bilgiler

 

Bazı gebelikler başından itibaren, bazı gebelikler de sonradan riskli gebelik sınıfına girerler. Bu sayfada bunlardan bazı örneklere yer vermeye çalıştık.

Ayrıntılı Ultrasonografik Tarama

    Ultrasonografik incelemenin yalnız kadın hastalıkları ve doÄŸum alanında deÄŸil, birçok tıp dalındaki gerekliliÄŸi ve ilerleyici geliÅŸimi, artık yadsınamaz. Bu konuda, özellikle vajinal ultrasonografi konusundaki bilimsel ve teknolojik geliÅŸmeler, kadın hastalıkları ve doÄŸum hastalarının genel saÄŸlık durumlarına önemli katkılar saÄŸlamakta, hatta bazı zamanlarda (bir iç kanamaya ve ölüme kadar gidebilecek bir klinik tabloya sebep olabilecek dış gebeliÄŸin teÅŸhisinin konulması örneÄŸinde olduÄŸu gibi) hayat kurtarıcı olabilmektedir.

    YenidoÄŸan bebek ölümlerinde prematüriteden sonraki en sık sebep, doÄŸumsal sakatlıklardır. Bunların da en iyi gözlendiÄŸi dönem ve yöntem, gebeliÄŸin beÅŸinci ayında yapılan ayrıntılı ultrasonografik taramadır. Bazı durumlarda, daha büyük sakatlıklar gebeliÄŸin on bir - on dört haftası arasında yapılan ultrasonografik deÄŸerlendirmede de gözlenebilir. Bunlara örnek olarak, beyin geliÅŸim yokluÄŸu (anensefali), yüz anomalileri ile de birlikte olabilen beynin ön kısmının geliÅŸim bozukluÄŸu (holoprozensefali) durumları sayılabilir. GebeliÄŸin beÅŸinci ayında yapılan ayrıntılı ultrasonografik tarama, kromozom anomalileri, anne karnındaki bebeÄŸe kateter yoluyla yapılabilen ÅŸant operasyonları, kansızlık tespit edilen bebeklere anne karnında iken kan verilmesi ve cerrahi tedavi yapılabilecek durumlar hakkında fikir verip, yol gösterici olabilmektedir. En sık gözlenen doÄŸumsal sakatlıklar olan kalp hastalıkları, ikinci sırada sıklıkta gözlenen nöral tüp defektleri en iyi bu dönemde deÄŸerlendirilebilmektedir.

    Ayrıntılı ultrasonografik tarama, diÄŸer tüm tarama testleri gibi kesin tanı koymada yetersiz kalmakta, ancak tanı testlerini seçmede yol gösterici olarak önemli bir yeri doldurmaktadır. Bu özellikle kromozom bozuklukları için geçerlidir. Daha özellikli risk teÅŸkil eden majör anomaliler ve daha az özellikli risk teÅŸkil eden minör anomaliler olarak iki grup halinde inceleme yapılıp, çetele yöntemiyle derleme ve belgeleme yapılmaktadır. DiÄŸer kromozom anomalisi tarama yöntemleriyle elde edilen risk oranı ile buradan elde edilen risk oranı birleÅŸtirilerek, sonuçta tanı testine (koryon villus biyopsisi, amniyosentez veya kordosentez) gerek olup olmadığı konusunda bir nihai risk oranı verilir. Burada hem majör, hem de minör anomalilerin normal kromozom yapısı olan bebeklerde de görülebileceÄŸi  gerçeÄŸini unutmamak gerekir.

Majör Anomaliler

    Kistik higroma (bebeÄŸin ense arkası ve iki tarafında geliÅŸimsel kist oluÅŸumu), hidrops (bebeÄŸin karın boÅŸluÄŸu, göÄŸüs boÅŸluÄŸu, kalp zarı boÅŸluÄŸu veya genel cilt altı dokusunun iki veya daha fazlasında ödem olması), holoprozensefali (beynin ön kısmının iyi geliÅŸmeyip bölmelenememesi), Dandy-Walker anomalisi (beyinciÄŸin ortasındaki önemli kısmının geliÅŸmemesi), ensefalosel (beynin bir kısmının kafatasındaki geliÅŸimsel açıklıktan dışarı çıkmış olması durumu), meningomyelosel, ventrikülomegali (beyindeki sıvı dolu boÅŸlukların geniÅŸliÄŸinin artmış olması), yarık damak ve/veya dudak, kalp anomalileri, diyafram fıtığı (burada özellikle sol kısımdaki diyafram geliÅŸim kusurundan dolayı mide ve barsakların bir kısmı göÄŸüs boÅŸluÄŸuna girebilmekte, hatta bebeÄŸin kalbini ters tarafa itebilmektedir), yemek borusunun doÄŸuÅŸtan tıkanıklığı (anne karnındaki bebeÄŸin ultrasonografik incelemesinde görülemeyebilmekte, doÄŸumdan sonra daha çok teÅŸhis konulmaktadır), double-bubble anomalisi (mide ve on iki parmak bağırsağının mide çıkış kapısı olan pilor hizasında daralmış halde geniÅŸlemiÅŸ görünmesi), omfalosel (mide ve barsak gibi karın içi yapıların bir kısmının göbeÄŸin tam orta noktasından çıkan karın zarının çevrelediÄŸi kese içinde karından dışarı çıkmış durumda olması), pes ekinovarus (ayakların ileri derecede içe doÄŸru dönmüÅŸ ÅŸekil bozukluÄŸu) gibi durumlar majör anomalileri oluÅŸturmaktadır.

Minör Anomaliler

    Ense kalınlığı, burun kemiÄŸi küçüklüÄŸü veya yokluÄŸu, bebeÄŸin bağırsağında parlaklık olması, kalbinde parlaklık olması, böbrek toplayıcı havuzcuÄŸunun geniÅŸlemesi, pazı kemiÄŸi kısalığı, uyluk kemiÄŸi kısalığı, kafa ÅŸeklinin önden arkaya doÄŸru basık görülmesi, göbek kordonu atardamarının iki tane olması gerekirken tek olması, serçe parmağının orta kemiÄŸinin küçük olması, yüzün düz görünmesi, ayağın ilk iki parmağı arasında geniÅŸ boÅŸluk bulunması gibi minör anomaliler, yumuÅŸak belirteçler olarak da adlandırılır. Bu bulgular normal insanlarda da bulunabilen özelliklerdir. Down sendromu mevcut olan fetuslarda bu bulguların sıklıkları arttığından, ultrasonografik tarama programına dahil olmuÅŸlardır. Bu konuda Uluslararası Kadın DoÄŸumda Ultrason BirliÄŸi'nin (ISUOG) rehberi bulunmaktadır. GeliÅŸmiÅŸ ülkeler bu rehberi benimsemiÅŸ ve kullanmaktadırlar.

     Ayrıntılı ultrasonografik tarama ve diÄŸer tarama yöntemleri ile birlikte yorumlanması konusunda doktorunuzun öneri ve yönlendirmesine uymanız önerilir.

bottom of page