top of page

Riskli Gebelikler Konusunda Bilgiler

​

Bazı gebelikler başından itibaren, bazı gebelikler de sonradan riskli gebelik sınıfına girerler. Bu sayfada bunlardan bazı örneklere yer vermeye çalıştık.

DoÄŸum Åžekilleri ve Öneriler

     DoÄŸanın kadına verdiÄŸi yeni insan yavrularını dış ortama uyum saÄŸlayana kadar büyütüp geliÅŸtirme görevi ve yetisi, kadının pelvis kemiklerinin ve meme geliÅŸimi gibi genel vücut yapısının erkekten farklı olarak ÅŸekillenmesine neden olmuÅŸtur. Her platformda söylenen gerçek, mümkün olduÄŸunca normal vajinal doÄŸumun teÅŸvik edilmesi gerekliliÄŸidir. Sonuç olarak, artan sezaryen oranlarında, dünyada ilk iki üç ülke arasına girmiÅŸ durumdayız. Bunun bize zararları neler oldu ve nasıl bize yansıdı? Daha fazla anestezi ve aÄŸrı kesici gereksinimimiz oldu, ki anestezinin hayati tehlikeler doÄŸurabileceÄŸi gerçeÄŸini toplumdaki çoÄŸu kiÅŸi biliyor. GeçirilmiÅŸ sezaryen ameliyatları kiÅŸi bazında çok arttı. Bir aile üç çocuk istiyorsa, anne birincisini ameliyatla doÄŸurduysa, rahim yırtılması riskinden ve bunun yaratabileceÄŸi ölüm riskinden dolayı, sonrakilerde de ameliyat önerilmektedir. Tekrarlayan ameliyatlar, karın içindeki organların doÄŸal yerleÅŸimlerini bozabilmekte, yapışıklıklara, kronik aÄŸrılara, fazladan ameliyat geçirme ve genel saÄŸlığın bozulması risklerine hastayı maruz bırakabilmektedir.

     Hastanın geç ayaÄŸa kalkması, bebeÄŸini daha geç emzirebilmesi, günlük yaÅŸama daha geç dönmesi, ameliyatla doÄŸumun diÄŸer bir istenmeyen sonucudur. Ameliyatla doÄŸumdaki bu risklere ek olarak, maliyetlerimizin arttığını da göz ardı etmemeliyiz. Daha uzun hastanede kalış, bunun yarattığı enfeksiyon riski ve onun sonucunda daha fazla hastanede kalış riski, yoÄŸun bakım ihtiyacı, kan transfüzyonu riski, saÄŸlık riskleri yanında belirgin mali külfet getirmektedir. Sosyal güvenlik sistemi olsun, özel sigorta olsun veya bireysel ücretli bakım olsun, hepsinin her birimize dolaylı ya da doÄŸrudan, mali yükü olmaktadır. Mali gücü zayıflayan bir ülke olmak, mali durumu iyi olmayan birey kadar, mali durumu iyi olan bireyi de dolaylı olarak etkilediÄŸinden, saÄŸlık giderlerimizi de düÅŸünmemiz gerekmektedir.

     Tıbbi bilgilere dönecek olursak, normal vajinal doÄŸumun bazı durumlarda sakıncalı olabildiÄŸi bilinmektedir. Peki, nedir bu durumlar? Öncelikle, bebeÄŸin doÄŸum yolundan geçmesine engel olabilecek durumları ele alalım. BaÅŸ - pelvis uygunsuzluÄŸu, iri bebek, ilerlemeyen doÄŸum, doÄŸum kanalına doÄŸru yan geliÅŸ, ters geliÅŸ, ayakla geliÅŸ gibi durumlar buna örnektir. Ayrıca, bazı sakatlık veya tümörü mevcut bebekler normal vajinal yolla doÄŸamazlar. Bu sayılan sebepler dışında, ameliyatla doÄŸum gereken durumlar: BebeÄŸin eÅŸinin (plasenta) doÄŸum yolunu kapatması, daha önce geçirilmiÅŸ rahim ameliyatları (myom alınması, rahim ÅŸekil bozukluÄŸunun düzeltilmesi, sezaryen ameliyatı gibi), annenin doÄŸumda ıkınmasının sakıncalı, zor ve imkansız olduÄŸu nadir durumlar da sayılabilir. ÖrneÄŸin, annenin kas gücünü önemli derecede etkileyen bir sinir veya kas hastalığı, güçlü ıkınmasını engelleyecek, normal doÄŸumu imkansız hale getirecektir. Bel kaymasından veya bel fıtığından ameliyat geçirmiÅŸ bir annenin normal vajinal doÄŸum pozisyonunun ameliyatı yapmış uzmanlık dalı tarafından sakıncalı görülmüÅŸ olması, ameliyatla doÄŸum gerektirir. Nadir görülen olgular olarak, doÄŸum yolunun rahim içinde veya dışında bir ÅŸiÅŸkinlik veya tümöral oluÅŸumla daraltılmış olması da ameliyatla doÄŸum gerektirebilmektedir.

     DoÄŸum ÅŸeklinin nasıl olacağı, tüm hastalarda doÄŸumdan günler, haftalar veya aylar öncesinde belirli olmayabilir. Kendisini ruhen ve bedenen normal doÄŸum için hazırlamış, egzersizlerini düzenli yapmış bir anne adayının doÄŸum zamanında ameliyatla doÄŸum gerekliliÄŸi ile karşılaÅŸtığını zaman zaman görebilmekteyiz. Kadının yaptığı egzersizler genel saÄŸlık durumunu da iyileÅŸtirdiÄŸi için, bu bir hayal kırıklığı yaratmamalıdır. Düzenli egzersizlerini yapan bir kadının, damar içi pıhtılaÅŸma, akciÄŸere pıhtı atması gibi durumları daha azdır ve bu tıbbi olarak belki hayat kurtarıcıdır.

     Sezaryen ameliyatı sırasında tüplerin baÄŸlanması, bir doÄŸum kontrol yöntemi olarak tercih edilebilmektedir. Kadın ve erkeÄŸin bu konuda isteÄŸi ve rızası varsa, cerrah ameliyatta herhangi bir engel yoksa, bu iÅŸlemi kolaylıkla yapabilmektedir. Bu iÅŸlem, özellikle tekrarlayan sezaryen ameliyatları geçirmiÅŸ ve bir daha çocuk istemeyen aileler için düÅŸünülebilecek bir doÄŸum kontrol yöntemidir.

     Ameliyatla doÄŸumu tüplerin baÄŸlanması için tercih etmek, gereksiz bir ameliyat riski almak olarak düÅŸünülebilir. Çünkü, tüpler, kapalı ameliyatla (laparoskopi), kolaylıkla ve daha az riskli bir operasyonla doÄŸumdan sonraki aylarda baÄŸlanabilmektedir.

     Sezaryen yoluyla veya normal vajinal doÄŸum sırasında, bazı durumlarda kanama çok olabilmekte ve anne için hayati riskler doÄŸurabilmektedir. Bunun sonucu olarak, hastaya kan vermek ve hayat kurtarıcı giriÅŸimler gerekebilmektedir. Bu durumların çoÄŸunluÄŸu, önceden öngörülemeyen, önlem alınamayan durumlardır. Bazen, hayat kurtarmak için annenin rahminin alınması gerekebilmektedir. Bu, çok zor durumda kalındığı durumlarda yapılan ve cerrahın ömrünü kısaltan bir ameliyattır. DoÄŸum zamanındaki rahmin vücuttan dakikada 500 ila 600 mililitre kan çeken bir organ olduÄŸunu anladığımızda, bunun nasıl katastrofik sonuçlara yol açabileceÄŸini düÅŸünebiliriz.

     DoÄŸum ÅŸekli ve takibinde uzman doktorunuzun önerilerine uymanız önerilir.  

bottom of page