Doç. Dr. Ali Özgür Ersoy
Kadın Doğum
Perinatoloji Yan Dal Uzmanı
Pazartesi - Cuma 8:30 - 17:30
Cumartesi 9:00 - 14:00
Pazar Kapalı
Gazimuhtarpaşa Bulv. Yasem İş Merkezi Kat: 3 Daire: 313 Şehitkamil GAZİANTEP
Riskli Gebelikler Konusunda Bilgiler
Bazı gebelikler başından itibaren, bazı gebelikler de sonradan riskli gebelik sınıfına girerler. Bu sayfada bunlardan bazı örneklere yer vermeye çalıştık.
Gebelikte Pıhtılaşma Bozuklukları
Gebelik, hormonal doğasından dolayı pıhtılaşmaya eğilimi arttıran bir dönemdir. Burada önemli etkisi olan hormon östrojendir.
Ayrıca, hormonal ortam yanında, içinde gebelik ürünleri olan rahmin ağırlığı da vücudun alt kısmından gelen kanın toplandığı ana toplardamara yük bindirmektedir. Böylece alt kısımdan kanın geri toplanması da zor olmakta, bacaklarda kan göllenmektedir. Kan göllenmesi ve kan akımının yavaşlaması da pıhtılaşmayı kolaylaştırmaktadır.
Peki pıhtılaşmadan neden bu kadar korkuyoruz? Çünkü, bazen pıhtılaşmadan dolayı damarlar tamamen tıkanabilmekte, organların işlevleri bozulmaktadır. Hayatı tehdit eden akciğer veya nadiren beyin gibi diğer organlara pıhtı atması (emboli) pıhtılaşmanın en korkulan ve ölümcül olabilen sonuçlarıdır. Bu durum her zaman öngörülemez.
Uluslararası gebe sağlığı veya göğüs hastalıkları kuruluşlarının pıhtılaşmaya eğilimin tespiti ve oluşmadan önlenmesi konusunda rehberleri bulunmaktadır. Buna göre pıhtılaşmaya zemin hazırlayan bazı kişisel özellikler şu şekilde sayılabilir: Damar duvarının pürüzsüzlüğü ve canlılığı ile ilgili durumlar (ileri yaş, vaskülit denen damar iltihapları, damarlar üzerine bası mevcudiyeti, damar üzerine travma uygulanmış olması, cerrahi girişim geçirmek, diyabet ve hipertansiyon gibi damar yapısını bozan sistemik hastalıklar), pıhtılaşmaya kişisel eğilim (kalıtsal pıhtılaşma bozuklukları, Antifosfolipid Sendromu gibi sonradan kazanılmış pıhtılaşma bozuklukları) olması, fazla kilolu veya obez vücut yapısı gibi durumlardır.
Bahsedilen kuruluşların rehberlerine göre risk grubunda bulunan gebelere, bazı durumlarda gebelikte, ancak çoğunlukla da lohusalıkta pıhtılaşma önleyici ilaçlar verilmesi gerekebilmektedir. Bu konuda en çok kullanılan ilaç grubunu, düşük molekül ağırlıklı heparin dediğimiz günlük iğne tedavisi oluşturur. Bu konuda, doktorunuzun öneri ve yönlendirmesine uymanız önerilir.